Institut Francesc Ribalta

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Historial de notícies de l'Institut QUE N'ÉS DE BONICA LA LLIBERTAT!

QUE N'ÉS DE BONICA LA LLIBERTAT!

Correu electrònic Imprimeix PDF

Text: alumnat de 1r de batxillerat

Xerrada Nadia G.

Dijous passat, 23 de maig, tornà a venir la Nadia Ghulam a l’Institut. Vam poder escoltar com s’expressava en català la protagonista d’El secret del meu turbant. La seva vida és conseqüència de la guerra d’Afganistan. Quan tenia onze anys, a fi de poder treballar i menjar, es va vestir de nen, fent-se passar pel seu germà, que havia mort feia poc temps. Les feines pesades a pagès, malvivint a Kabul sota el règim dels talibans, van forjar una personalitat admirable pel seu esperit de superació. Abans de la guerra, la gent de Kabul vivia feliç, eren pobres, però lliures de vestir com volguessin, de practicar la religió o no. La guerra ho canvià tot; actualment, tothom pateix, el mal es multiplica.

La Nadia ens fa adonar de la sort que tenim de poder estudiar, de poder escollir com volem viure, cap on volem treballar. A ningú no li agrada deixar la seva terra, la seva família, la seva cultura, però ella va tenir la sort que una família catalana l’acollís després que l’operessin de les cremades que havia sofert i ha pogut estudiar informàtica i integració social. Ara està fent un màster i és conscient que ha de continuar aprenent. Ens recordà que la ignorància és un dels grans enemics de la humanitat perquè afavoreix que hi hagi gent que s’aprofiti dels incultes, que augmentin les desigualtats socials i les adversitats.

La Nadia, que encara viu amb el dolor físic i psicològic del passat, ens mostrà una gran comprensió per les diferències culturals, no vol estar tancada en una gàbia, vol ser un ocell lliure i li agradaria que tots poguéssim ser allò que desitgem ser. De la desgràcia, n’ha extret una lliçó de vida.

 

NOVETATS

Esport adaptat

reunions

fira

Bàner
Bàner
Bàner
Bàner

Cerca una informació