Institut Francesc Ribalta

 • Augmenta la mida de la font
 • Mida de la font per defecte
 • Disminueix la mida de la font
Home Historial de notícies de l'Institut ALUMNES DE BATXILLERAT PARTICIPEN AL PROGRAMA CorrespensaVIHlitat

ALUMNES DE BATXILLERAT PARTICIPEN AL PROGRAMA CorrespensaVIHlitat

Correu electrònic Imprimeix PDF

Xplore Health

El divendres 9 de juny vam assistir al CosmoCaixa a la trobada de centres pilot del programa Xplorehealth per presentar el projecte Co-ResponsaVIH-litat amb el qual hem estat treballant els alumnes de batxillerat durant tot el curs, conjuntament amb setze centres de Catalunya. El resultat final és una agenda de recerca que recull els punts que s’han considerat prioritaris en la prevenció del contagi pel VIH.

El Dr. Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la SIDA (Irsicaixa), la Sra. Elisa Duran, directora general adjunta de l’obra social “la Caixa”, i la Rosina Malagrida, responsable del “Living lab de salut”, ens van donar la benvinguda i van fer la presentació del projecte. Després, els alumnes representats dels diferents centres van explicar les conclusions de la seva línia de treball i, finalment, es presentà l’agenda de necessitats. A l’últim, vam poder escoltar el testimoni de la Carla, una persona afectada que treballa en una entitat compromesa en la prevenció

Aquest projecte el vam començar a la tardor a partir dels materials del portal Xplohehealth “Cap a l’erradicació del VIH”, que ens van permetre conèixer els diferents aspectes del virus i de la malaltia; sobretot des del punt de vista de la biologia, però sense deixar de banda les implicacions socials i ètiques que comporta.

Durant el segon trimestre, cada centre va treballar un aspecte concret de la prevenció amb bibliografia especialitzada per tal d’elaborar un informe de cadascuna de les línies que ens vam proposar estudiar. Aquestes línies de recerca han estat:

 

 • Psicologia de la percepció i dels comportaments de risc, així com dels canvis conductuals
 • Estigma
 • Drogues, alcohol i VIH/sida
 • Diversitat, desigualtats en salut i VIH/sida (immigració, entorn socioeconòmic, multiculturalitat…)
 • Sociologia i antropologia mèdiques (especialment en sexologia)
 • Bioètica, dret i VIH/sida
 • Avaluació de les polítiques públiques i d’intervencions biomèdiques i conductuals
 • Estudis d’epidemiologia descriptiva i monitoratge de conductes, del diagnòstic precoç, dels tractaments i del coneixement de les vies de transmissió i prevenció
 • Vacuna
 • Preservatiu
 • Fàrmacs antiretrovirals per a tractaments pre i post exposició (PrEP i PEP)
 • Microbicides i altres noves opcions d’antiretrovirals per a la prevenció del VIH/sida
 • Prova del VIH i tractament com a prevenció (Treatment as Prevention, TasP)
 • Transmissió vertical del VIH (embaràs i VIH)
 • Efectivitat de programes educatius
 • Efectivitat de la comunicació i les campanyes publicitàries (xarxes socials, publicitat, mitjans, etc.)

El nostre informe va ser sobre els fàrmacs antiretrovirals (PrEP i PEP).

A partir dels informes, cada centre va preparar una entrevista a un investigador especialista en cadascuna de les línies de recerca. La nostra entrevista la podeu trobar a https://www.youtube.com/watch?v=WNfuvrqUXIw

Aquests informes i aquests vídeos han estat molt útils per a posar en comú els estudis fets pels diferents grups i d’aquesta manera tots hem pogut tenir una visió força àmplia, i al mateix temps profunda, del problema.

Finalment, i una mica a corre-cuita perquè ja s’acabava els curs, hem pogut valorar i classificar les necessitats detectades segons la seva prioritat per tal de millorar la prevenció, que es poden resumir en els blocs següents:

Pel que fa a la informació.

Més quantitat i qualitat de campanyes informatives i educatives sobre VIH i altres ITS en què es treballin continguts relacionats amb les diferents categories d’aquesta agenda i on es faci ús de diferents canals, que s’imparteixin per part de diferents actors i que es dirigeixin a diferents públics i entorns (famílies i joves, col·lectius de risc, etc.).

Difondre informació rigorosa ja existent a través de canals de comunicació que actualment estan a l’abast dels joves.

Afavorir espais i materials per tal de fomentar els hàbits saludables als centres educatius, que incloguin la prevenció de les ITS i també d’altres malalties.

Facilitar formació sobre l’ús correcte del preservatiu i altres mètodes preventius.

Formació del professorat sobre com promoure la salut sexual.

Formació dels educadors sobre com promoure l’educació en valors per a la presa de decisions informades i reflexives.

Actuacions per donar més valor a la responsabilitat a nivell social i a la formació en valors.

Normalitzar la reflexió entorn a la sexualitat amb un balanç equitatiu entre diferents punts de vista. Promoure programes educatius no tan focalitzats en la informació sinó més en la formació en valors.

Facilitar més projectes que fomentin l’apropament de la recerca a la comunitat educativa i a d’altres entorns socials.

Creació i major difusió d’espais d’interacció entre diferents actors socials (professionals, col·lectius de risc, familiars, indústria, investigadors, polítics, comunitat educativa, espais de lleure, entitats societat civil).

Campanyes educatives i informatives per erradicar l’estigma i modificar la legislació per a la no discriminació de les persones infectades pel VIH.

Informar els responsables de fer intervencions de comunicació i educatives, perquè incloguin continguts sobre estil de vida de persones que conviuen amb VIH i altres ITS.

Pel que fa a l’accés al diagnòstic o als tractaments

Destinar recursos per a la disponibilitat gratuïta dels diferents mètodes preventius i facilitar-los en espais d’oci i en altres espais educatius.

Associar un fulletó d’informació quan es compren contraceptius orals, a les farmàcies, que informi sobre la prevenció de les MTS.

Instruments de diagnòstic ràpids, eficaços i accessibles, proves gratuïtes de detecció del VIH i d’altres ITS de fàcil accés.

Reforçar l’accés a la informació, als tractaments i als mètodes de diagnòstic i de prevenció per part de persones en situacions socioeconòmiques vulnerables del nostre país i de països pobres.

Pel que fa a la política

Millorar la cooperació intergovernamental per erradicar el VIH i altres ITS a nivell global

Regular l’accés i el consum d’alcohol i estupefaents que modifiquen la percepció del risc en malalties de transmissió sexual.

Desenvolupament d’una vacuna i estudi de com fer la distribució de la vacuna i de campanyes educatives i informatives.

Anàlisi comparativa de la inversió en recerca i en prevenció del VIH i altres ITS i dels costos econòmics i socials respecte a altres malalties en àmbit regional, nacional i internacional

Millorar el finançament de la recerca d’una vacuna preventiva i fer estudis sobre l’efectivitat de la PrEP i dels fàrmacs existents perquè siguin capaços de curar o d’evitar la transmissió de la malaltia.

Finalment i un cop acabat el projecte, podem dir que ha valgut la pena treballar en equip, sortir de la zona de confort aprenent coses noves d’una manera diferent i poder aportar el nostre granet de sorra en la presa de decisions sobre aquest tema amb tanta repercussió social.

Darrera actualització de diumenge, 18 de juny de 2017 23:22  

NOVETATS

Per a la consulta de dates de preinscripció i matrícula aneu a l'apartat ESTUDIS de la pàgina web

Recuperacions i tasques opcionals d'estiu

BONES
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner

Cerca una informació