Institut Francesc Ribalta

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Historial de notícies de l'Institut VISITEM LA HISTÒRIA D'UNA COLÒNIA TÈXTIL

VISITEM LA HISTÒRIA D'UNA COLÒNIA TÈXTIL

Correu electrònic Imprimeix PDF

PicsArt 12-18-05.28.35

Els alumnes de quart d’ESO vam anar a la Colònia Vidal el dia 4 de desembre. La Colònia Vidal és una colònia tèxtil que va estar activa durant gran part del segle XX, hi elaboraven teixits com la seda i el cotó. El seu fundador fou Ignasi Vidal i Balet. Aquesta colònia és situada a la comarca del Berguedà, al costat del riu Llobregat, del qual obtenien l’energia hidràulica, però no n’hi havia prou i es van veure obligats a col·locar-hi una màquina de vapor. Les condicions de vida a la colònia eren prou bones en comparació de les de les altres. Per a viure-hi només hi havia una condició, havien de treballar a la fàbrica com a mínim tres membres de la família.

Va ser una experiència interessant i el fet de veure i palpar una colònia real ens va ajudar molt a entendre els conceptes que havíem après prèviament a classe. La visita fou llarga però no es feia feixuga; ara bé, el fet que plogués va determinar que potser no estiguéssim tan atents, però, per sort, la majoria del temps vam romandre en espais coberts. Vam visitar gairebé tots els edificis de la colònia, primer el sector industrial, la fàbrica i la sala on hi havia una gran màquina de vapor. La guia ens va explicar el funcionament de totes i cadascuna de les màquines i per a què servien. Després vam visitar la zona de vida, que era on hi havia els habitatges dels treballadors, cases molt petites per a famílies molt nombroses, i els comerços, com la peixateria, el forn, les dutxes comunitàries, l’escola…

En resum, la sortida va ser divertida i interessant, on vam descobrir una realitat històrica i vam aprendre conceptes nous.

 

Berta Torra i Ada Santos, en nom de l’alumnat de 4t d’ESO

Darrera actualització de dimecres, 18 de desembre de 2019 18:00  

NOVETATS

Bàner
Bàner
Bàner
Bàner

Cerca una informació