Institut Francesc Ribalta

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Historial de notícies de l'Institut PARLEM AMB LA NÚRIA FLORENSA

PARLEM AMB LA NÚRIA FLORENSA

Correu electrònic Imprimeix PDF

No hi tenim res a perdre quan ho podem perdre tot.

Núria Florensa

Vaig decidir que, per a mi, no calia que empitjorés la situació climàtica per començar a fer accions per a preservar el meu planeta.

Fridays for future és un moviment internacional d'estudiants de secundària que han decidit no assistir a algunes classes dels divendres i participar en manifestacions per tal de reclamar accions contra el canvi climàtic. Aquest moviment va començar a organitzar-se i donar-ne publicitat quan l'activista climàtica Greta Thunberg va escenificar una acció l'agost 2018 fora del parlament suec.

Al nostre Institut, la Núria Florensa Carrera, de 15 anys d’edat i alumna de 4t d’ESO, va iniciar la seva reivindicació el dia 15 de març, i així s’afegia a la “Vaga pel clima”. Cada divendres, s’asseu amb els seus missatges davant la porta de l’Institut, mentre tothom va entrant. Després repeteix aquesta acció davant de l’Ajuntament de Solsona.

Parlem amb ella per tal que ens expliqui aquesta protesta i les seves motivacions.

1.- Què et va portar a sumar-te a la vaga pel clima?

 

La decisió la vaig prendre el mateix 15 de març en la manifestació de Barcelona. Vaig decidir que, per a mi, no calia que empitjorés la situació climàtica per començar a fer accions per a preservar el meu planeta. A més, vaig veure que no estava sola sinó que ja formava part d’un gran grup de persones que ja havien despertat arreu del món.

 

2.- Segueixes les propostes de la Greta Thunberg?

 

Ho volia intentar, però em vaig adonar que la Greta tenia el paper d’arribar a la gent i als polítics i que, després, nosaltres hem de crear les nostres pròpies propostes i perseguir els nostres objectius en relació amb el nostre entorn.

 

3.- Quina resposta estàs rebent de les teves accions?

 

El primer que em va sorprendre va ser que la iniciativa sortís en els mitjans locals, però també els petits canvis en el dia a dia dins la meva família i en les amigues properes. Al cap de poc temps, les escoles del Vinyet i Setelsis em van convidar a fer xerrades als alumnes i, allà, envoltada de treballs i projectes preciosos que parlaven de respecte i cura del planeta, em vaig adonar de qui salvaria el món.

 

4.- Aquesta darrera setmana ha estat la Setmana sense plàstics, que cridava a fer boicot als aliments envasats en plàstic. Creus que aquestes accions poden fer canviar la indústria per fer-la més sostenible?

 

Sí, és l’única manera, ja que les empreses, i com a conseqüència les indústries, l’únic que volen són els nostres diners. Si envasant amb plàstic no els reben, buscaran alternatives més sostenibles. Crec que la Setmana sense plàstics és una iniciativa perfecta per a començar una acció que, un cop aconseguida, dura per sempre.

 

5.- Què podem fer cadascun de nosaltres per a contribuir a frenar el canvi climàtic?

 

Preservar la biodiversitat. Deixar d’emetre diòxid de carboni, fer un consum responsable de la carn o no menjar-ne, deixar de comprar plàstics i deixar d’utilitzar químics. És més fàcil que no pas haver de viure en un planeta inhabitable i surt més a compte que haver de reconstruir tot el planeta.

 

6.- Sabem que vols fer arribar un seguit de propostes a l’Institut. Ens ho podries explicar?

 

Un dels principals objectius de la vaga és fer veure que l’escola ens ensenya com reeixir en el nostre futur, però no com construir el nostre futur. En aquests moments és imprescindible que l’escola es converteixi en un exemple, a escala, de l’organització, els coneixements i les accions de la societat que canviaran el món.

 

7.- Què demanaries als governants pel que fa a polítiques mediambientals?

 

Que ara que s’ha aplicat l’Estat d’Emergència Climàtica a Catalunya, cal aplicar mesures contundents sense perdre ni un sol dia més. I que ens demanin la nostra opinió o que estiguin atents al que estem preparats per a demanar.

 

8.- Tenint en compte que els grans canvis comencen amb accions concretes, quines recomanaries als joves que volen iniciar aquest canvi?

 

Que pensin si hi ha algú que està pensant en el seu futur; si la resposta no és clara, ja sabran què cal fer: tot el possible.

 

9.- Finalment, vols fer arribar algun missatge o algun comentari concret?

 

No hi tenim res a perdre quan ho podem perdre tot.

Darrera actualització de divendres, 14 de juny de 2019 16:55  

3r trimestre TELEMÂTIC

Bàner
Bàner
Bàner
Bàner

Cerca una informació