Institut Francesc Ribalta

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Historial de notícies de l'Institut NADIA GHULAM IMPACTA A L'INSTITUT

NADIA GHULAM IMPACTA A L'INSTITUT

Correu electrònic Imprimeix PDF

El secret del meu turbant 3-5-2019 Copy

Text: alumnes de 1r de batxillerat

L’alumnat de 1r de batxillerat, aquest divendres passat, 3 de maig, ha quedat corprès escoltant les paraules d’una dona afganesa que fa uns 12 anys que viu a Catalunya, la Nadia Ghulam.

Veient la vida des d’altres perspectives es pot valorar millor la pròpia. La Nadia, quan era petita, no sabia per què havia de resar per la “pau” perquè creia que ja en tenia, de “pau”, a casa seva. Després ha descobert que un país està en guerra no pas perquè les persones que hi viuen siguin dolentes, sinó perquè hi ha interessos econòmics i de poder d’altres països que es volen aprofitar de les riqueses minerals i de les reserves de gas natural d’Afganistan.

Per a la Nadia, un dels pitjors enemics de les persones és la ignorància, valora molt que les persones estudiïn i ens demanà que ho fem no per ser més rics sinó per a estar més preparats per a entendre com és el món, per a millorar-lo i ser solidaris amb els altres, amb els necessitats, els quals no han de ser d’Àsia o de l’Àfrica subsahariana, poden ser de Catalunya mateix.

La Nadia ens va explicar que tres pilars que li han donat suport fins ara són la fe, la mare i l’educació. La Nadia està molt agraïda a la família catalana que la va acollir després que l’operessin del mal que havia sofert per culpa de la bomba que va caure a casa seva. Malgrat que va ser analfabeta fins als 16 anys, a Catalunya ha estudiat informàtica, integració social i ha fet un màster de Desenvolupament Internacional. Els llibres que ha escrit són corals, sempre ha trobat algú que l’ha ajudada a explicar en català el que ella volia narrar. Creu que l’estil narratiu li ve de la seva mare.

També ens va parlar de la pèrdua de llibertat quan es porta el burca o quan la família tria la parella amb qui una s’ha de casar. Ens comentà que a Afganistan hi ha moltes noies casades amb un home que no s’estimen, són casades per força.

Poder escoltar la vivència d’una persona que ha patit les desgràcies de viure en un país en guerra i en què no hi ha llibertat per a ser d’una determinada manera ens ha estat molt alliçonador.

 

3r trimestre TELEMÂTIC

Bàner
Bàner
Bàner
Bàner

Cerca una informació